Zorgverzekering voor 2021 afsluiten

Het einde van het jaar is weer in zicht en dit betekent dat je weer een (nieuwe) zorgverzekering kunt afsluiten. In Nederland is iedereen van boven de 18 verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Ook kun je elk jaar overstappen naar een andere zorgverzekering. Toch zijn zorgverzekeringen niet voor iedereen duidelijk. Hoe kan je bijvoorbeeld overstappen? Hoe vind je een goede zorgverzekering? En wat wordt er allemaal gedekt in een zorgverzekering?

Wat wordt er gedekt in een zorgverzekering?

Een zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering. Deze basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar nagenoeg hetzelfde (dit terwijl de prijzen nogal eens verschillen). Wel kan er verschil zitten in de mate van vrije zorgkeuze. Zo heb je restitutiepolissen, naturapolissen en combinatiepolissen. Bij een restitutiepolis heb je zelf de keuze door welke zorgverlener je geholpen wilt worden. Bij een naturapolis is het niet mogelijk een eigen zorgverlener te kiezen. Je kan alleen geholpen worden door zorgverleners die een contract hebben afgesloten met de zorgverzekeraar. Het voordeel is dat naturapolissen vaak iets goedkoper zijn. Een combinatiepolis is een combi van beide. Naast de basisverzekering kun je ook nog aanvullende verzekeringen toevoegen. Denk hierbij aan een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld acupunctuur. Dit valt niet onder de basisverzekering. Ga dus goed na welke zorg je allemaal nodig hebt en stel op basis daarvan je zorgverzekering samen.

Hoe vind je een voordelige zorgverzekering?

Er zijn veel redenen om over te stappen naar een andere zorgverzekering, maar de voornaamste is dat de premies tussen zorgverzekeringen nogal eens kunnen verschillen. Het kan dus zo zijn dat je een stuk voordeliger uit bent als je overstapt naar een andere zorgverzekering. Hoe vindt je alleen de meest voordelige zorgverzekering voor jou? Dit doe je door zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Dit klinkt als een hele klus, maar is tegenwoordig erg eenvoudig. Er zijn talloze vergelijkingssites te vinden, waarop je zorgverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Je kunt ook nieuwe zorgverzekeringen met je huidige zorgverzekering vergelijken. Zoals op Zorgverzekeringvergelijken2021.nl. Daarbij kun je zelf filters toepassen om de beste zorgverzekering te vinden voor jouw persoonlijke wensen

Hoe stap je over naar een andere zorgverzekering?

Als je eenmaal een goede zorgverzekering hebt gevonden is het tijd om over te stappen. Ook het overstappen is erg eenvoudig. Je gaat naar de website van de desbetreffende zorgverzekeraar. Op deze website selecteer je de gewenste zorgverzekering en stelt deze samen. Hierna krijg je een bevestiging van de zorgverzekeraar en klaar is kees. De zorgverzekeraar regelt dat je oude zorgverzekering wordt opgezegd. Na de overstap heb je nog 14 dagen bedenktijd.